Багато хто думає, що під час вибору кухонного ножа краще зупинитися на кованому, ніж штампованому варіанті. Але чи так це насправді?
Забігаючи наперед, скажемо, що визначення «краще» не зовсім об'єктивне. В першу чергу, це питання смаку, а вже по-друге, знання того, для чого вам потрібен ніж. Фахівці Victorinox діляться своїми знаннями і секретами з виробництва побутових і професійних ножів, а отже і їх підбору.
Кований або штампований ніж?
Розпочнемо, мабуть, з найголовнішого: чому ніж з кованим лезом має більшу вагу? Вся річ в тому, що кований клинок Victorinox містить у своєму складі більше вуглецю, роблячи сталь важчою, товщою і твердішою. Саме твердість сплаву поруч з іншими факторами визначає, як довго ваш ніж буде залишатися гострим. Всі моделі, зібрані в професійній серії Forged викувані з суцільного шматка, тому ми спостерігаємо, як відбувається плавний перехід від леза до руків’я з вбудованою секцією, так званим хвостовиком. Це означає, що вашій руці складніше зісковзувати з руків’я на лезо, а також робить таку модель популярною завдяки ідеальному балансу ваги. Лінійка Forged (що в перекладі означає «кований») включає дві дуже популярні колекції: German Type і Grand Maitre.
Як вишенька на торті, ви отримуєте гарний і навіть елегантний стиль в поєднанні з чудовою якістю. Хороший кований ніж шеф-кухаря - престижний і він надихає на кулінарну творчість. Це відображає радість, яку відчувають люди, які люблять готувати тільки з правильними інструментами. З очевидних причин, і коштувати ніж з кованим клинком буде дорожче.
З кованими розібралися. Тепер приступимо до штампованих лез. Інноваційне штамповане лезо від професійних ножівників Вікторінокс значно легше в порівнянні зі своїм кованим товаришем. В першу чергу, така якість як порівняно менша вага полегшує роботу з цими ножами, якщо вам потрібно орудувати інструментом протягом тривалого періоду часу.
Вони легкі, а отже ваші зап'ястя менше втомлюються, тому не дивно, що професійні кухарі дійсно люблять їх. А оскільки сталь має трохи нижчий рівень твердості, її значно легше загострити після певного часу експлуатації. Якщо врахувати роки щоденної роботи на кухні, ці леза пропонують краще співвідношення ціни і якості.
Також відзначимо, що для професійних потреб, коли фахівець протягом усього дня не розлучається з робочим інструментом, ніж зі штампованим лезом буде більш практичним вибором. Орудуючи кожен божий день кованим ножем, втома негайно дасть про себе знати. Виходячи з цієї логіки, професійні серії від торгової марки Вікторінокс, такі як Fibrox і Swibo, постачаються саме зі штампованими лезами високого класу, які за функціональними якостями анітрохи не поступаються своїм кованим родичам.
Руків’я: пластикове або дерев'яне? Яке краще?
Серед найбільш очевидних переваг ножів з пластиковими ручками виділимо безпеку для миття в посудомийній машині, що значно полегшує догляд за ними. До того ж пластиковий матеріал менше піддається природному зношуванню. Той факт, що полімерні матеріали не поглинають вологу, вбереже ваші інструменти від появи цвілі і мікробів, які просто обожнюють обрати собі місце в теплому і вологому середовищі.
Ножі з дерев'яним руків’ям необхідно убезпечити від потрапляння в посудомийну машину, адже волога, тепло і хімічні речовини в посудомийній машині викликають перегрів, висихання або навіть розтріскування деревини. Але дерев'яна ручка забезпечує тепле, природне зчеплення, яке приємно відчувається в руці. Тому рекомендуємо вимити ніж вручну і відразу ретельно висушити. Корисно буде використовувати звичайну рослинну олію, наприклад, льняну, щоб оновити візуальні властивості натурального матеріалу.
Тому підсумуємо щодо ручок: якщо ви обираєте ніж для комфортної роботи з приємними тактильними відчуттями та елегантною візуалізацією, тоді сміливо можете зупинятися на ножових інструментах з дерев'яними ручками. Але в разі підвищених очікувань, краще зверніть увагу на пластик. До того ж серія кованих ножів з елегантними ручками з поліоксиметилена нітрохи не поступається у вишуканості.
Ідеальний хват - це також досить суб'єктивна характеристика, адже зручність визначається кожним власником по-різному. Компанія Victorinox як ніхто розуміє це і виготовляє руків’я різної форми, але при цьому незмінним залишається одне - всі вони ергономічні. Експерти безкінечно тестують різні форми і контури, які ідеально підходили б для кожної руки. Великий або маленький, елегантний або максимально продуктивний, важкий кований клинок або полегшений штампований ніж - кожен знайде найкращий кухонний інструмент саме для себе.
«Хто шукає, той завжди знайде», - говорить народна вікова мудрість. А пошуки зі всесвітньо відомим швейцарським брендом Victorinox обов'язково увінчаються успіхом. Кращі швейцарські ножі для ваших кулінарних звершень!