Ми працюємо 20-10-2025
У зв'язку з перебоями постачання електроенергії можливі затримки. Ми робимо все, щоб обробити та доставити ваші замовлення у максимально стислі строки.
Головна/ Статті /Як мити та зберігати кухонні ножі

Як мити та зберігати кухонні ножі

Поради та рекомендації щодо догляду за ножами

Ножі виконують різну роботу кухні і неминуче забруднюються при щоденному використанні. Чим краще ви їх чистите і доглядаєте за ними, тим довше вони прослужать. Це може здатися очевидним, але це має велике значення. Ознайомтеся з порадами щодо правильного догляду за лезом та руків’ям, включаючи рекомендації щодо миття та сушіння, зберігання та вибору обробних дошок для лез.

 

Відразу вимити лезо ножа

Як мити та зберігати кухонні ножі

Найкращий спосіб почистити ніж - просто промити його під струменем холодної води відразу після використання. Просто потримайте під водою і протріть лезо пальцями, не торкаючись гострої крайки. Можна також використовувати рушник або губку, але переконайтеся, що вони чисті, щоб не подряпати металеву поверхню леза.

Важливо зробити це якнайшвидше, тому що солона або кисла їжа може псувати лезо, якщо його не чистити протягом тривалого часу.

Можна використовувати тільки воду – леза для кухонних ножів Victorinox виготовлені з неіржавної сталі та ретельно відполіровані у процесі виробництва, тому до них зазвичай не прилипають жодні інгредієнти. Виняток становить лише жирна їжа – у цьому випадку невеликої кількості засобу для миття посуду на губці буде достатньо.

 

Завантаження ножів у посудомийну машину

Як мити та зберігати кухонні ножі

Всі кухонні ножі Victorinox з полімерними ручками можна мити в посудомийній машині. Однак виробник рекомендує всі великі ножі мити вручну, незалежно від того, дерев'яні у них ручки або синтетичні.

Причина в тому, що, якщо ніж не встановлений акуратно, він може пошкодити кошик для столових приладів, що може викликати корозію. У цьому випадку система посудомийної машини може опосередковано впливати на сталь ножа. Ручне миття також допомагає довше зберігати ножі гострими, оскільки дбайливо впливає на леза.

Однак, якщо ви все ж таки вирішите використовувати посудомийну машину, рекомендуємо спочатку промити леза і переконатися, що ножі в кошику для столових приладів не стикаються з іншими металевими предметами. Це запобігає пошкодженню лез іншим кухонним приладдям або столовим приладдям.

Зверніть увагу на миючий засіб, який ви використовуєте в посудомийній машині. Агресивна або занадто велика кількість миючого засобу може призвести до появи плям на лезах.

 

Сушіння леза

Як мити та зберігати кухонні ножі

За можливості намагайтеся не сушити ніж, просто поклавши його після миття, бо це може призвести до утворення вапняного нальоту на лезі. Натомість відразу витріть ніж бавовняним або лляним рушником. Переконайтеся, що рушник чистий, щоб не подряпати та не пошкодити лезо.

 

Догляд за ножами з дерев'яними руків’ями

Як мити та зберігати кухонні ножі

Ножі з дерев'яними ручками вимагають дещо іншого догляду, і їх точно не можна мити в посудомийній машині. Під час миття під краном намагайтеся, щоб ручка не намокала. Найкраще протирати ручку вологою тканиною. Уникайте екстремальних температур, високої вологості та агресивних засобів для чищення.

Також рекомендується періодично обробляти руків’я звичайною кулінарною олією або спеціальним захисним воском, щоб запобігти потраплянню вологи всередину та зберегти її природний малюнок та колір. Можна використовувати олію, наприклад, ріпакову або лляну, але особливо рекомендуємо олію холодного віджиму, яка не закупорює дрібні пори деревини і краще проникає в її структуру.

 

Яка обробна дошка найкраще підійде для вашого леза?

Як мити та зберігати кухонні ножі

Тип обробної дошки може вплинути на якість роботи вашого леза. Уникайте твердих поверхонь із натурального чи штучного каменю, які можуть затупити лезо ножа. Рекомендуємо використовувати дерев'яну або пластикову дошку. Обробні дошки Victorinox особливо дбайливо ставляться до лез.

Порада: коли ви перекладаєте ножем щойно нарізані інгредієнти з дошки для обробки в каструлю або сковорідку, завжди перевертайте його обухом. Так ви не притупите лезо, дряпаючи його дошкою.

 

Зберігання ножів

Як мити та зберігати кухонні ножі

Золоте правило: ніколи не зберігайте ножі у ящику без нагляду. Коли незахищені леза труться один про одного, вони втрачають гостроту, а різальна крайка може бути пошкоджена іншими лезами. Ми рекомендуємо зберігати ножі в підставці, в органайзері в ящику або на магнітній планці на стіні.

Поділитися:
Ми приймаємо